Aπαντά ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Ευριπίδης Μαντούδης, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF
Οποιαδήποτε γυναίκα - η προσωπική μου εμπειρία είναι αυτή – αν δεν καταφέρει να μείνει έγκυος μετά από 2-3 μήνες, αρχίζει να αγχώνεται. Αυτό είναι φυσικό, γιατί ξεκινάνε σκέψεις: αν θα είναι δύσκολο, αν θα τα καταφέρω. Όλοι έχουμε ακούσει ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν, παιδεύτηκαν - ως εκ τούτου δημιουργείται άγχος. Τις περισσότερες φορές είναι αρκετά έντονο.
Αν με ρωτάτε αν το άγχος αυτό είναι το εμπόδιο για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος, θα έλεγα 'όχι'. Υπάρχει κάτι που λέγεται υπογονιμότητα, υπάρχουν προβλήματα τα οποία μόλις ξεπεραστούν και η πιο αγχώδης γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος.
Από αυτό τον κανόνα βέβαια θα πρέπει να εξαιρέσω περιπτώσεις που το άγχος είναι τόσο έντονο που σωματοποιείται. Τι σημαίνει αυτό; Μια γυναίκα αρχίζει και κάνει ταχυκαρδίες, αϋπνίες, άσχημες σκέψεις, η περίοδος αρχίζει και δε γίνεται όπως παλαιότερα, υπάρχει πρόβλημα με την ωορρηξία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πολύ έντονο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Κυρίως βέβαια αυτό το βλέπουμε με διαταραχές στο κύκλο, στην έμμηνο ρύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις λοιπόν το άγχος είναι επακόλουθο της υπογονιμότητας και όχι το αίτιο της υπογονιμότητας. Έτσι λοιπόν όταν έρχονται πλέον στο γραφείο μου τα ζευγάρια τις περισσότερες φορές υπάρχει ήδη άγχος λόγω του ότι δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη.
Όσον αφορά την εξωσωματική, και εκεί είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει άγχος. Είναι μια διαδικασία που κάποιος θα ήθελε να την αποφύγει, είναι ένα έξτρα εμπόδιο μέσα σε τόσα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Και είναι πάντα μια μέθοδος που δεν είναι πάντα επιτυχής. Επομένως το άγχος είναι αναπόφευκτο.
Πάντα ζητάμε από τις ασθενείς μας να γράψουν σε ένα χαρτί τι ακριβώς είναι αυτό που τις αγχώνει. Προσπαθούμε με πρακτικές συμβουλές να τις βοηθήσουμε να διαχειριστούν το άγχος τους. Σε περιπτώσεις που είναι πιο έντονο καλή είναι και η συμβουλή από ειδικό ψυχολόγο.
Αν με ρωτάτε τώρα αν το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα της εξωσωματικής, πιστεύω το απλό άγχος 'όχι', το έντονο 'θα μπορούσε'. Αυτό που κάνει όμως το πολύ άγχος – και γι’ αυτό είναι απολύτως σημαντικό να διαχειρισθεί – είναι ότι κάνει όλη την προσπάθεια πολύ πιο δύσκολη και σε περίπτωση μιας δυσκολίας, μιας αποτυχίας, είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος που έχει αγχωθεί, κάποιος που έχει ζοριστεί πάρα πολύ, να επανέλθει και να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει μέχρι να τα καταφέρει. Ως εκ τούτου, το άγχος μπορεί να είναι τροχοπέδη όχι τόσο στο αποτέλεσμα αλλά στο να προγραμματίσει κανείς και να κάνει αυτό που πρέπει μέχρι να επιτύχει.
"Το άγχος μπορεί να είναι τροχοπέδη όχι τόσο στο αποτέλεσμα αλλά στο να προγραμματίσει κανείς και να κάνει αυτό που πρέπει μέχρι να επιτύχει."
Ό, τιδήποτε λοιπόν αγχώνει οποιαδήποτε κοπέλα θα καλό να γράφεται κάτω, σε ένα χαρτί. Τις περισσότερες φορές είναι πρακτικά πράματα, είναι απλά πράματα. Σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε.