Υπάρχει διαφορά στη συχνότητα που ξυπνάει το μωρό όταν θηλάζει και όταν πίνει ξένο γάλα???



Νέα έρευνα αμφισβητεί την ιδε ότι τα μωρα θα πρέπει να κοιμούνται όλη τηνν νύχτα και καταρρίπτει το μυθό ότι η δαικοπή του θηλασμού μπορεί να τα βοηθήσει να κοιμούνται περισσότερο τα βράδια.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Δημόσιας Υγέιας και Κοινωνικών Επιστιμών του Πανεπιστημίου  Swansea ρώτησε 715 γυναίκες με μωρά 6-12 μηνών πόσο συχνα τα μωρά τους ξυπνούν τη νύχτα και αν τα ταίζουν όταν ξυπνήσουν. Εξέτασαν επίσης το αν θήλαζαν ή όχι πόσα γεύματα γάλακτος έδιναν κατά τη διάρκεια την ημέρας και πόσο συχνά έδιναν γεύματα στερεών τροφών.

Το 78% των μωρών αυτής της ηλικίας ξυπνούν τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της νύχτας και το 61% έπαιρναν τουλάχιστον ένα γεύμα γάλακτος τη νύχτα.




Η έρευνα έδειξε ότι αν και οι μητέρες θηλάζαν είχαν την τάση να θηλάζουν περισσότερο την νύχτα, δεν υπάρχει διαφορά στον αριθμό των ξυπνημάτων των μωρών , ανεξάρτητα από το αν θηλάζαν ή έπιναν ξένο γάλα, πόσα γευματα με γάλα ήπιαν κατα την διάρκεια της ημέρας ή πόσες φορές έφαγαν στερεές τροφές. 

Η Dr Amy Brown επικεφαλής της μελέτης λέει:
" Τα ευρήματα είανι πολύ ενδιαφέροντακαθώσ αμφισβητούν την ιδέα καταρχήν όται τα μωρά θα πρέπιε να κοιμούνται όλη την νύχτα μετά τις πρώτες εβδομάδες ζωής και κατά δεύτερον ότι αυτο με το οποίο ταϊζουν τα μωρά θα τα βοήθησει να κοιμηθούν. Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι το ξένο γάλα ή το να δίνουν στο μωρό περισσότερο φαγητο θα το βοηθησει να κοιμηθεί καλυτερα και αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό δεν ειίναι αλήθεια. Βρήκαμε όντος ότι οι μητέρες που θηλάζουν το κάνουν περισσότερο μέσα στην νύχτα αλλά αυτό μπορεί να  συμβεί επειδή ο θηλασμός είναι πούυ ευκολός τρόπος για να ξανακοιμηθούν τα μωρά γρήγορα. Τα μωρά που επίναν ξένο γάλα επίσης ξυπνούσαν απλώς δεν ταϊζονταν"

Η Victoria Harries μεταπτυχιακή φοιτήτρια δήλωσε:
" Ήταν πολύ ενδιαφέρον η ανακάλυψη ότι όσο πιο πολύ γάλα έπιναν τα μωρά ή όσο πιο πολλές στερεές τροφές έτρωγαν κατά την διάρκεια της ημέρας τόσο πιο απίθανο ήταν να φάνε την νύχτα αν και εξακολουθούσαν να ξυπνούσαν τόσο συχνά όσο και τ αμωρά που έτρωγαν λιγότερο κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα μωρά συνεχίζουν να ξυπνούν την νύχτα για άλλους λόγους εκτος από την πείνα και το να προσπαθήσει κανείς να δώσει περισσότερο φαγητό την ημέρα δεν σταματα το μωρό από το να ξυπνάει τα βράδια. Η προσπάθεια να ταϊσουμε περισσότερο ένα μωρό την ημέρα με την ελπίδα να μην ξυπνάει τα βράδια μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και ενέχει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και όπως έδειξε η έρευνα δεν εμποδίζει το μωρό απο το να ξυπνάει τα βράδια"




Η Dr Brown επισημαίνει:
" Υπάεχει μεγάλη πίεση προς τις μητέρες ν ακάνουν τα μωρά τους να κοιμούνται όλη την νύχτα και μια κερδοφόρα αγορά εκατομμυρίων που προσπαθει να τις πουλήσει πράγματα για να το καταφέρουν. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας να ανακουφίσουν τις μητέρες που το μωρό τους ξυπνάει ακόμα μεσα στην νύχτα δείχνοντας τους πως πολλά μωρά κάνουν το ίδιο. Ελπίζουμε επίσης ότι θα τους δώσει αυτοπεποίθηση ώστε να συνεχίσουν να θηλάζουν και να δίνουν στέρεες τροφές σταδιακά καθός θα ξέρουν ότι το να σταματήσουν να θηλάζουν δεν θα κάνει ως δια μαγείας το μωρό τους να κοιμάται."

Η Victoria Harries προσθέτει:
" Γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός και η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών είναι σημαντικά για την υγεία τόσο των μωρών όσο και των μητέρων αλλά πολλές έρχονται αντιμέτωπες με την πίεση να δώσουν στα μωρά τους ξένο γάλα η πολύ φαγητό ειδικά όταν τα μωρά τους δεν κοιμούνται όλη την νύχτα. Τα αποτελέσματα τις έρευνας μας δείχνουν ότι είναι φυσιολογικό τα μωρά να ξυπνούν τη νύχτα και θα πρέπει αυτοί που στηρίζουν την μητέρα να βρούν άλλους τρόπους για να την βοηθήσουν αντί να προσπαθούν να την επηρεάσουν ως προς τον τρόπο που ταϊζει το μωρό της. Ο θηλασμός δεν σχετίζεται με τα ξυπνήματα του μωρού!!"