ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΟΥΣΙΕΣ: ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΟΝΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ!!!

 

Τι είναι οι φλαβονοειδή ουσίες? 

    Είναι ουσίες που υπάρχουν μόνο στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών τους μηχανισμών καθώς προσφέουν ανοσία απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς. Χημικά αποτελούνται από οργανικού δακτυλίους που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς οξυγόνου-υδρογόνου αυτοί οι δακτύλιοι ονομάζονται φαινόλες γιαυτό και πολλοί ερευνητές τις ανφέρουν ως πολυφαινόλες. Αυτές οι πολυφαινικές ενώσεις βρίσκονται στα φυτά όπως αναφέρθηκε παρά πάνω και πολλές από αυτές είναι υπεύθυνες για το χρώμα των καρπών και των ανθέων υπάρχουν 3000 γνωστές ενώσεις. Οι πιο γνωστές φλαβονοειδή ουσίες :ανθοκυανίνες, φλαβόνες φλαβονόλες και τα δυμερή τους, φλαβανόνες, ισοφλαβόνες, ισοφλαβανόλες, ξανθόνες, φλαβάνες, φλαβαν-3-όλες, φλαβαν-3,4-διόλες, χαλκόνες, διϋδροχακλόνες, καρεχίνες, ωρόνες. 


ΥποκατηγορίεςΤροφές 
Φλαβονόλεςκρεμμύδι, μπρόκολο, μήλο, κεράσι, μούρα, τσάι, κόκκινο κρασί
Φλαβόνεςθυμάρι, μαϊντανός
Φλαβανόνεςεσπεριδοειδή
Κατεχίνεςμήλο, τσάι
Ανθοκυανιδίνεςκεράσι, σταφύλι
Ισοφλαβόνεςσόγια, όσπρια

    Οι φλαβονοειδή ουσίες έχουν διάφορες ιδίοτητες  μερικές από αυτές θα αναφερθούν παρακάτω

  • Αντιφλεγνονωειδή δράση η οποία πιθνώς οφείλεται στην αναστολή μερικών ενζύμων που εμπλέκονται κατά τον σχυματισμό και την εξέληξη μιας φλεγμονής. Με αυτόν τον τρόπο η κερσετίνη και οι προκυανιδίνες αναστέλουν την ελευθερη ισταμίνη ελένχοντας την σύνθεση των προσταγλαδικών και λεθκοτρινίων και μειώνουν τη διαπερατότητα και ευθραυστότητα των τοιχωμάτων των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων. 
  • Καρδιοπροστατευτική δράση το κόκκινο χρώμα του κρασιού οφείλεται σε πολυφαινολικές ενώσεις όπως οι ανθοκυάνες και τους γλυκοζίτες του ανθοκυανές και σε προανθοκυάνες. Οι πολυφαινόλες αυτές του κρασιού έχουν προστατευτικό ρόλο στην αρτηριοσκλήρυνση και αντιοξειδωτική του δράση που εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερίνης αφού το σταφύλι περιέχει μια φαινόλη την ρεσβεραστόλη όπου βρίσκετε στον φλοιό του και αποτελεί ένα μέσον άμυνας έναντι των μικροβίων. 
  • Αντιελκώδης δράση μερικά είδη φλαβονοειδών έχουν την ιδιότητα να αποτρέπουν τον σχηματισμό ελκών μετριάζουν τον πόνο και σταματούν την αιμοραγία από την
    εκτέλεση κάποιον πειραμάτων μάθαμε ότι η μυρικετίνη είναι πιο αποτελεσματική. 
  • Συμβολή στην θεραπεία του καταράκτη Τα φλαβονοειδή (κερσετίνη και μυρικιτίνη) είναι αναστολείς της δημιουργίας της δουλκιτόλης. Συνήθως καταράκτη έχουν όσοι έχουν διαβήτη δηλαδή υπάρχει αυξηση την γλυκόζης στο αίμα του ανθρώπου, οπού στον φακό του ματιού παράγεται σορβιτόλη ή δουλκιτόλη. Η δουλκιτόλη δεν μπορεί να μεταβολιστεί από τον οργανισμό όταν παράγεται και ώς εκ τούτου σχηματίζεται μια υάλινη στοιβάδα μέσα στο φακό του ματιού (είναι ο καταράκτης) καθώς συγκεντρώνετε στο μάτι αυξάνεται η ωσμωτική πίεση και έτσι προκαλείται πόνος. 
  • Αντικαρκινική δράση τα φλαβονοειδή του γένους Citrus ίδίως τα πολυμεθυλιωμένα όπως η τανγερίτίνη και η νοβιλετίνη παρουσίαζουν έντονη ανασταλτική δράση στους καρκινικούς όγκους από ότι τα υδροξυλιωμένα παράγωγα. 
  • Αντιθρομβωτική δράση τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών έλλατώνουν την συγκόληση των αιμιπεταλίων και δρούν αντιθρομβωτικά. Ο χυμός του λεμονιού μειώνει την χολιστερίνη και τα τριγλυκερίδια ενώ του πορτοκαλιού ανεβάζει την υψηλή πυκνότητα λιποπρωτεϊνης HDL. 
  • Αντιοξειδωτική δράση η κερσετίνη είναι μια από τις αντιοξειδωτικές ουσίες η οποία εμποδίζει την οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και προστατεύει τους χυμούς των εσπεριδωειδων από την αυτοοξείδωση της βιταμήνης C. Οπότε τα φλαβονοειδή διατηρούν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων καθώς διατηρούν την υγεία του αγγειακού μας συστήματος και ταυτόχρονά προστατεύει τα κύτταρα μας από την γήρανση ταυτόχρονα ενισχύουν την αντοχή των φλεβών εξασφαλίζοντας την καλή κυκλοφορία του αίματοςμέσα στα αγγεία και προστατεύει τα τριχοειδή αγγέια και τις μικ΄ρες φλέβες από διαρροές του πλάσματος του αίματος. Για τον λόγο ότι βελτιώνει τη φλεβική αιμοκυκλοφορία και μικροκυκλοφορια μας προστατευείαπό το ενοχλητικό φαινόμενο των πρυσμένων ασταγάλων, ανακουφίζουν τις διογκομένες φλέβες και δίνουν τεράστια ανακούφιση σε : βραδινές κράμπες, αισθησή του βάρους, οίδημα και φαγούρα στα πόδια και στις αιμορροϊδες. Συμβάλουν στην μείωση των μεταλλάξεων του κυττάρου, μειώνουν την πιθανότητα για καρκίνο κια μπορούν να προλάβουν καρδιακές παθήσεις, νευροεκφυλικές ασθένειες, αποτρέπουν την δημιουργάι θρόμβων στο αίμα και παράλληλα μειώνουν την αρτιριακή πίεση.


Που υπάρχουν φλαβονοειδή ?

Υπάρχουν σε όλα τα φυτά αλλά υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα φρούτα και κυρίως στην φλούδα τους, αλλά και στα περισσότερα λαχανικά που καταναλώνουμε.

    Αλευρι χαρουπιού, μούρα, ρόκ, ασπρό τσάι, μύρτιλα, κόκκοι κακάου, μήλα με το φλούδι, μπρόκολο, κάπαρη, κρεμμύδια, σκόρδο, φράουλες, κόκκινα σταφύλια, βασιλικός, σπανάκι, μάραθο, κεράσια, λαχανάκια βρυξελλών, λεμόνια, πορτοκάλια, κοκκινό κρασί, πιπεριές, σόγια, άνιθο, θυμάρι, κόλίανδρο, μέντα, χαμομήλι, γλυκάνισο, καρύδια, σταφίδες, καλεντούλα, φασκόμηλο, ρίγανη, δεντρολίβανο, μαϊντανο, άνηθο, πατάτες, ντομάτα, αγγούρι. 

    Τα φλαβονοειδή στο πορτοκάλι και γενικότερα σε όλα τα εσπεριδοειδή υπάρχουν στο άσπρο σαρκόδες τμήμα του φρούτου γιαυτό πρέπει πολύ να προσέχουμε τον τρόπο που καθαρίζουμε αυτά τα φρούτα έτσι όστε να μη πετάμε αυτό το πολύτιμο τμήμα του. 


    Κάτι το οποίο δεν γνωρίζατε και δεν παιρνούσε καθόλου από το μυαλό σας για τα φλαβονοειδή Βοηθουν στην καταπολέμηση του άνχους σύμφωνα με μιά έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Έμόρυ και το πανεπίστήμιο της Βαρκελώνης. Η έρευνα έδειξε ότι μια χημική ένωση γνωστή ώς 7,8 διυδροξυφλαβονόλες περιέχει φλαβονοειδή που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του άνχους. Παρασκευάζονταιφαρμακευτικά προϊόντα με αυτό το στοιχείο αλλά μπορούμε και μόνοι μας να καταναλώσουμε τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή.


    Μπορούμε να καταναλόνουμε τα παρακάτω πράγματα για να λαμβάνουμε τα φλαβονοειδη που χρειάζεται ο οργανισμό μας: 
  • Κόκκοι κακάου
  • Μούρα αφραξυλίας (Ζαμπούκο): είναι πλούσια σε βιταμίνη C , σε βιταμίνη του συμπλέγματος B(B1, B2, B5, B6), φολικό οξύ και σε φλαβονοειδή γιαυτό και συνηστόνται ως συμπλήρωμα διατροφής για την καταπολέμιση του καθημερινού άνχους.
  • Μύρτιλα: είναι πλούσια σε ανθοκυάνες και σε καροτενοειδή. Τα φλαβονοειδή στα μυρτιλα έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία είανι ικανή όχι μόνο να εξουδετερώσει τις ελευθερες ρίζες αλλά και να χαλαρώσει το σώμα και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Ν α αναφέρουμε ότι είναι αντιφλεγνομώδη και αντιβακτυριακά καθαρίζοντας τον οργανισμό απο τοξίνες και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Αλευρί χαρουπιού: είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, σε ασβέστιο (Ca), σίδηρο (Fe) και φώσφορο (P) καθώς και πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, B2, B3,C, D. Όταν αναμειγνύεται με χυμό μύρτιλου προωθει την λειτουργία των νεφρών και αποτελεί ιδανική θεραπεία για το άνχος καθώς είναι και ισχυρό αντιοξειδωτικό.
  • Άσπρο τσάι
  • Ρόκα: είναι πλούσια φολικό οξύ, έχει αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνη B, βιταμίνη K (βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών και του εγκεφάλου), βοηθάει στην πέψη και βιταμίνη C (ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα).
  • Μούρα ακάι: βελτιώνουν στην ξεκούραση το βράδυ,χαλαρώνουν το σώμα και καθαρίζουν το μυαλό καθως ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, αποτοξινώνει και καθαρίζιε το σώμα, ρυθμίζει την πίεση και την χολιστερίνη καθώς προσφέρει καλή υγεία στα μαλλία, το δέρμα και τα νύχια.

Λιαπάκη Ρία

Τεχνολόγος Γεωπόνος

ΠΗΓΗ

https://meygeia.gr/30-trofes-plousies-se-flavonoidi-gia-tin-katapolemisi-tou-agchous
Harvard Health Letter, Dec. 2000
https://www.proionta-tis-fisis.com/flavonoeidi-poia-einai-therapeftikes-idiotites-kai-piges/
https://el.wikipedia.org
https://www.onmed.gr/diatrofi/story/341896/flavonoeidi-pos-ofeloyn-tin-ygeia-kai-poy-tha-ta-vreite
https://www.therapia.gr/flavonoeidi
https://medmelon.gr