9 σκίτσα δείχνουν ‘γιατί’ δεν είναι εύκολο να είσαι μαμά!!!


1. Γιατί όλα σε κάνουν να κλαις.

Το κλάμα ακούγεται στέρεο από μαμά και μωρό, καθώς τα νεύρα και η ψυχολογική κατάσταση της μητέρας είναι ταραγμένη. Παρ’ όλο που το χαρμόσυνο γεγονός την έχει γεμίσει ευτυχία και ευγνωμοσύνη, η ‘φρέσκια’ μανούλα νιώθει πολύ ευάλωτη και εύθραυστη. Βάζει συχνά τα κλάματα και τα νεύρα της “σπάνε” με μικρές, πολλές φορές ασήμαντες αφορμές. Λίγο τα άστατα ωράρια, λίγο το άγχος, λίγο οι ορμόνες…λίγο από όλα!


2. “Γιατί κάθε ημέρα …δεν είναι ‘μια ομορφιά’!

Η καθημερινότητα μιας μαμάς περιέχει νέα δεδομένα και πολλές απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Το σπίτι της δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που είχε πριν, η τάξη μοιάζει να έχει χαθεί και ο εαυτός της να έχει παραμεληθεί σε σημείο που να μην τον αναγνωρίζει και η ίδια.3. Γιατί πρέπει να υπομένεις πολλά.
Μια τούφα από τα μαλλιά της μαμάς είναι αρκετά συχνό εύρημα μέσα στο μικρό χεράκι. Σε συνδυασμό με την τριχόπτωση από την οποία πολλές μανούλες ταλαιπωρούνται (τους πρώτος μήνες μετά την γέννα), έχουν αρκετές πιθανότητες να χάσουν την πλούσια κώμη τους.
i

4. Γιατί ακόμα και τις ώρες που πρέπει να χαλαρώσεις, δεν μπορείς…ή πάνω που έχεις ηρεμήσει το μωρό σου, κάτι απρόσμενο, ανόητο, ανούσιο σου χαλάει την ησυχία και ακυρώνει την προσπάθειά σου.

5. Γιατί πρέπει να βρεις τη δύναμη να κάνεις πράγματα που ποτέ δε φανταζόσουν...όπως να προσπαθείς να κρατήσεις κάποιο μάτι ‘ανοιχτό’ μέσα στο σκοτάδι, τραγουδώντας νανουρίσματα.6. Γιατί πρέπει να βρεις νέους τρόπους, τρικ και κόλπα για να χωρέσεις τις δικές σου ανάγκες μαζί με αυτές του παιδιού σου.
Μια μαμά δεν έχει τόσο προσωπικό χρόνο (ειδικά τους πρώτους μήνες), οπότε πρέπει να τακτοποιήσει και τις δικές της βασικές ανάγκες, όπως να κοιμηθεί, να πλυθεί, να φάει, όταν κοιμάται το μωρό της ή όταν είναι απασχολημένο.


7. Γιατί πρέπει να δίνεις τις πιο γλυκές (αν και επίπονες
πολλές φορές) μάχες. Γρατζουνιές, δαγκωνιές, σπρωξιές, με πεδίο μάχης…την αγκαλιά σου!


8. Γιατί οι δικές σου ανάγκες έρχονται σε ‘δεύτερη μοίρα’.
Αν ο ύπνος είναι μια από τις βασικές ανάγκες κάθε ανθρώπου, τότε σίγουρα δεν μιλάμε για τις μαμάδες. Γιατί για τις μαμάδες ο ύπνος είναι μεγάλη πολυτέλεια!
y


9. Γιατί έρχεται κάποια στιγμή που δεν ξέρεις “πού πατάς και πού βρίσκεσαι” αλλά αντιλαμβάνεσαι απόλυτα την γλυκύτητα του κόσμου, κάθε φορά που κρατάς το αγγελούδι σου αγκαλιά!