Όσο πιο νωρίς......... μικρότερος ο κίνδυνος αλλεργίας


Η έγκαιρη εισαγωγή υπόπτων για διατροφικές αλλεργίες τροφών στο πρόγραμμα σίτισης των βρεφών συντελεί σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων απέναντι σε αυτές τις τροφές αργότερα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Medical Association. 
Ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Μπόιλ, μελέτησαν στοιχεία από 146 έρευνες πάνω στις αλλεργιογόνες τροφές. Οι μελέτες αφορούσαν συνολικά πάνω από 200.000 παιδιά.
Όπως προέκυψε, τα βρέφη τεσσάρων έως έξι μηνών που έτρωγαν αβγά, είχαν κατά 40% μειωμένο κίνδυνο αλλεργίας στα αβγά, σε σχέση με τα παιδιά που άρχιζαν να τα καταναλώνουν αργότερα στη ζωή τους.
Επίσης, τα παιδιά που έτρωγαν φιστίκια στην ηλικία των τεσσάρων έως 11 μηνών, είχαν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας, σε σχέση με παιδιά  που έφαγαν φιστίκια με καθυστέρηση. 
Αντίθετα, η ανασκόπηση των στοιχείων δεν διαπίστωσε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης αλλεργίας, όταν τα βρέφη είχαν καταναλώσει νωρίς γάλα, ψάρι (ή άλλα θαλασσινά), αμύγδαλα και σιτάρι. 
Περίπου ένα στα 20 παιδιά εκδηλώνει αλλεργία σε κάποια τροφή (αβγά, γάλα, ξηροί καρποί, σιτάρι κ.α.) και ο αριθμός τους εμφανίζει αυξητική τάση κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Τα αβγά και τα φιστίκια είναι οι δύο συχνότερες αλλεργιογόνες τροφές για τα παιδιά, με ποσοστά περίπου 5,5% και 2,5% αντίστοιχα στο σύνολο των παιδιών. 
Η νέα έρευνα επισημαίνει πως, παρά τη μείωση του κινδύνου αλλεργίας, δεν εξέτασε το ζήτημα της ασφάλειας, δηλαδή πόσα βρέφη εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας της πρόωρης κατανάλωσης αλλεργιογόνων τροφών. Επίσης, δεν κατέληξε σε συμπέρασμα για το πόσα αβγά ή φιστίκια είναι η ιδανική ποσότητα για να δίνει κανείς σε ένα παιδί από νωρίς, ούτε πόσο συχνά, ώστε να αποφύγει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. 
Ο Δρ Μπόιλ προειδοποιεί επίσης ότι ένα βρέφος δεν πρέπει να τρώει πρόωρα κάποια αλλεργιογόνο τροφή, αν έχει ήδη εκδηλώσει αλλεργία ή αν έχει άλλη αλλεργική αντίδραση, όπως έκζεμα. Ακόμη, τονίζει ότι δεν πρέπει να δίνονται ολόκληροι οι ξηροί καρποί στα μικρά παιδιά λόγω του κινδύνου πνιγμού.