Λόξιγκας του εμβρύου κατά την κύηση!!!!Τι είναι και τι σημαίνει??



Το μωρό σας έχει λόξιγκα? Αυτό σημαίνει πως το νευρικό του σύστημα αναπτύσσεται ομαλά.

Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της κύησης το έμβρυο μπορεί να έχει λόιγκα απλά η μητέρα δεν θα νοιώθει τις ανεπαίσθητές αυτές κινήσεις μέχρι αυτό να μεγαλώσει περισσότερο. Όταν το έμβρυο έχει λόξιγκα η εγκυμονούσα θα αισθάνεται μερικές ρυθμικές κινήσεις οι οποίες θα έχουν χρονική διάρκεια ίσως και αρκετά λεπτά κάθε φορά. Μπορεί αν α εμφανίζονται καθημερινά ή αρκετές φορές 
μέσα στην μέρα.

Που οφείλεται όμως ο λόξιγκας των εμβρύων ?

Καθώς το κεντρικό νευρικό σύστημα αναπτύσσεται ο εγκέφαλος δίνει εντολή να εκτελεστούν διάφορες λειτουργίες οι οποίες αποτελούν προπόνηση για την εξωμήτρια ζωή. Το μωρό προπονείται στο αν μάθει να αναπνέει, να πιπιλάει, να ρουφάει και να καταπίνει την τροφή που θα λάβει μετά την γέννηση του. Αυτές είναι οι βασικότερες λειτουργίες πάνω στις οποίες εξασκείται μέσα στην μήτρα της μαμάς του ανάμεσα σε άλλες δευτερεύουσας σημασίας. Μόλις το μωρό γεννηθεί και κοπεί ο ομφάλιος λώρος πρέπει να είναι έτοιμο να επιτελέσει τις λειτουργίες εκείνες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του. 

Έτσι ενώ όσο βρίσκεται μέσα στην μήτρα όλο το οξυγόνο που χρειάζεται μεταφέρεται μέσω του ομφάλιου λώρου παρόλο αυτά ο εγκέφαλος δίνει την εντολή στο σώμα να προσομοιώσει την διαδικασία αναπνοής που θα ακολουθήσει μετά την γέννα. Κατά την διαδικασία αυτή όμως πολλές φορές το μωρό καταπίνει μαζί και αμνιακό υγρό το οποίο περνάει στους πνεύμονες. Τότε εφόσον το κεντρικό νευρικό σύστημα του αναπτύσσεται  σωστά εντοπίζει το παραπάνω γεγονός και στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο να δοθεί εντολή απώθησης σε ότι έχει εισχωρήσει στην αναπνευστική οδό, δηλαδή το αμνιακό υγρό. Αμέσως το διάφραγμα αρχίζει αν συσπάται. Αυτές οι συσπάσεις θα χρησιμεύσουν στην εξωμήτρια ζωή του μωρού στο να απωθήσει ότι εισχωρήσει κατά λάθος στην αναπνευστική οδό. Στην ενδομήτρια ζωή όμως προκαλούν λόξιγκα.

Γι’ αυτό λοιπόν κάθε φορά που θα νοιώσετε αυτές τις μικρές κινήσεις μέσα σας ένδειξη πως το μωρό σας έχει λόξιγκα θα αποτελούν σημάδι πως το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού σας αναπτύσσεται φυσιολογικά και στέλνει τα ανάλογα μηνύματα στον εγκέφαλο.



Οι παράγοντες που προκαλούν λόξιγκα:

1. Συσπάσεις του διαφράγματος του μωρού για να απωθήσει το αμνιακό υγρό που κατάπιε κατά την εξάσκηση του αντανακλαστικού της αναπνοής.

2. Η ανάπτυξη και η εξάσκηση αντανακλαστικών που σχετίζονται με το να μάθει να ρουφάει την τροφή, να καταπίνει αλλά και να φτύνει.

3. Σε σπάνιες περιπτώσεις η πίεση που δέχεται ο ομφάλιος λώρος με αποτέλεσμα η μείωση του οξυγόνου που δέχεται μέσω αυτού να προκαλεί λόξιγκα στο μωρό. Με τις ανάλογές κινήσεις που συνοδεύουν το λόξιγκα απελευθερώνεται και η πίεση στον ομφάλιο λώρο.