Λαθασμένες οδηγίες που βλάπτουν τον θυλασμό!!!!!


Ο θηλασμός αποτελεί μια πρακτικη για την οποία οι επαγκελματίες υγείας και μη. οι φίλοι και συγγενείς έχουν τις άποψεις τους , αποψεις όμως που συχνά αντικρούουν η μια την άλλη και φέρουν την θηλάζουσα μητέρα σε σύγχηση. Συχνά μάλιστα και σε περιπτώσεις που η θηλάζουσα αντιμετωπίζει κάποιεςσ δυσκολίες κατά τον θηλασμό δίνονται παραπλανητικές συμβουλές που οδηγούν τελικά στην προωρη διακοπή της γαλουχίας ενώ ταυτόχρονα γεμίζουν τύψεις τη μητέρα αφού αισθάνονται πως απέτυχε ο θηλασμός.

Ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική διαδικασία αλλά επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό απο την υποστήρηξη ή όχι του στενού περιβάλλοντος, των ειδικών περί θηλασμού που θα μας  καθοδηγήσουν σωστά ή θα μας αποθαρρύνουν και της κοινωνίας γενικότερα, που αρκετά συχνά δυσχεραίνει  παρά διευκολύνει το έργο της θηλάζουσας μητέρας. Ως αποτέλεσμά πολλές από τις επικρατούσες ακόμα οδηγίες που παρέχονται προσ τις λεχώνες στα μαιευτήρια ή και αργότερα είναι ανακριβείς , μη εγκυρές, ξεπερασμένες και επιστημονικά με τεκμηριωμένες.

Θα αναφέρουμε μερικές απο τις λαθασμένες οδηγιες παρακάτω.



1. Μη θηλάζεις κατά τις πώτες 2-3 μέρες μερα τη γέννηση του παιδιού γιατι δεν έχεις ακόμα γάλα.

Η επιστιμονική αλήθεια: Για να εκινήσει η γαλουχία είναι σημαντικός ο θηλασμός να ξεκινήσει κατά την πρώτη ώρα από την γέννηση του παιδιού και να συνεχιστεί ελεύθερα ανάλογα με τα σημάδια πείνας του παιδιού κατά τις πρώτες κρίσιμες μέρες. Όσο περισσότερο ερεθίσει το μώρο το στήθος τόσο περισσότερο και πιο γρήγορα θα παραχθεί μητρικό γάλα. Αντίθετα εαν αφήσουμε το στήθος της μαμάς χωρίς ερεθισμό γα ώρες  ή για μέρες η παραγωγή της μαμάς θα αντριδράσει και θα υπάρξειό δυσκολία στο θηλασμό κατά την επιστροφή στο σπίτι. Εξάλλου το μητρικό πρωτόγαλαείανι σπουδαία τροφή και ένα πανίσχυρο εμβόλιο για το βρέφος, η μόνη τροφή που χρειάζεται το ανθρώπινο νεογέννητο κατά τα πρώτα του 24ωρα.

2. Θήλασε 10 λεπτά από το ένα στήθος και επειτά 10 από το άλλο.


Η επιστιμονική αλήθεια: Κατά τις πρώτες κρίσιμές έξι εβδομάδες της γαλουχίας το μωρό πρέπει να φτάνεισ το στήθος με σωστή τοποθέτηση και σύληψη του χωρίς καθόλου χρονικούς περιοορισμούς. Η διάρκεια των γευμάτων αλλάζει ανάλογα με την πείνα του, την διάθεση του, την ώρα της ημέρας και τον επιτυχή ή οχι τρόπο ταϊσματος. Δηλαδή ένα μωρό που δεν έχει μάθει να καταπίνει γάλα στο στήθος ή δεν βρίσκει γάλα μπορεί να βρίσκεται για μια ώρα πάνω σ εαυτο και να μην έχει φάει τίποτα. Ένα άλλο μωρό μπορεί να έχει μαθέι πως να θηλάζει, να βρισκει αφθονό γάλα και να τελειώνει το γευμά του μέσα σε 5 λεπτά. Δεν μετράμε λοιπόν λεπτά της ώρας με το το ρολόι αλλά παρατηρούμε το παιδί μας. Καταπίνει???Πόσες φορές??? Έχει γάλα στο στοματάκι του???Αδιάζει το στήθος μας???Φαίνεται χορτάτο και χαλαρωμένο στο τέλος???Η επιστήμη είναι κατηγορηματική ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ!!!!!

3. Θήλασε όπως παραπάνω και μετά δώσε στο μωρό συμλήρωμα ξένου γάλακτος γιανα ειστε σιγουροι πως χόρτασε.

Η επιστιμονική αλήθεια: Χορήγηση συμπληρώματος προληπτικά χωρίς να υπάρχει παγματική ιατρική ένδειξη περιορίζει τις προσπάθειες της μητέρας να εγκαταστήσει το θηλασμό. Οποιδήποτε ποσότηρα ξένου γάλακτος πιεί το βρέφος αφαιρέι από την παραγωγή γάλακτος της μαμάς γιατί το μωρό δεν ζητάει από το στληθος την ποσότητα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η μαμά τελικά να οδηγηθεί σε μείωση της παραγωγής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών μας για 6 μήνες το λιγότερο.



4. Θήλασε το μωρό σου κάθε τρείς - τέσσερις ώρες.

Η επιστιμονική αλήθεια: Η αλήθεια είναι ότι το στομάχι του μωρού είναι πολύ μικρό και το μητρικό γάλα εύπεπτο και η αναγκές του μωρού για επαφή μεγάλες. Έρευνες έδειξαν ότι τα περισσότερα φυσιολογικά μωρά ζητούν να ταϊστούν κάθε 2 ώρες αν δεν τους δίνεται ξένο γάλα. Επιπλέον πολλά φυσιολογικά μωρά πέρνουν διαστήματα της ημέρας τρώγοντας σχεδόν συνεχώς ή με διαλειμα μισής ώρας και εντελώς αναμενόμενο και φυσιολογικό. Τέλος κανένα μωρό δεν ίδιο με άλλο κάθε ένα έχει την προσωπικότητα του όπως και εμεις. Η ποικιλία στον τρόπολήψης της τροφής είανι τεράστια για τα βρέφη όπως και για εμάς. Εαν θέλουμε να το χειριστούμε ως ανθρώπινο όν είναι θεμελιώδες να ακούσουμε και να σεβαστούμετις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού μας.

5. Αφήστε το μωρό σας να κλαίει και μην το πέρνετε συνέχεια αγκαλία για να μην κακομάθει.

Η επιστιμονική αλήθεια: Η βασική ανάγκη των βρεφών ειναι το χτισιμό εμπιστοσύνης με το περιβάλλον του δηλαδή τους γονείς του. Επειδή η όραση τους είναι φτωχά ανεπτυγμένη τον πρώτο καιρό οι κύριες αισθήσεις είναι η όσφρηση και η αφή. Ένα νεογέννητο απομονωμένο στο κρεβάτι του μακριά από ανθρώπινη επαφή είναι τον τυφλό στην απομόνωση. Η αγκαλία είναι βασικό στοιχείο της γονεικής φροντίδας, της αγάπης. Η αγκαλία είναι απαραίτητο συστατικό του επιτυχημένου θηλασμού ο οποίος ως φυσική διαδικασία περιέχει και προυποθέτει αφθονή και συχνή επαφή.

6. Πάρε ξένπ γάλα γιανα υπάρχει στο σπίτι στην περίπτωση που χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις.

Η επιστιμονική αλήθεια: Ο θηλασμός ειναί παιχνίδι αυτοπεποίθησης για την μητέρα. Μια λεχώνα που πιστεύει ότι δεν θα υπάρχει άλλο γάλα που μπορεί  το αιδί της να πιει εκτός από το δικό της θα θηλάσει επιτυχώς το μωρό της. Αντίθετα εκεινή που έχει κάθε στιγμή στο πίσω μέρος του μυαλού της την εικόνα της σκόνης στο ντουλάπι είνια πολυ πιθανό να χάσει το παιχνίδι. Ειδικόι που προωθούν κουτία ξένου ξαλακτος στα χέρια της θηλάζουσας μητέρας κλονίζουν την αυτοπεποίθηση της και βλάπτουν το θηλασμό άρα και την υγεία τους ( μαμάς και παιδιού).



7. Δώστε στο παιδί καθημερινά τσαί ή χαμομήλι ή νερό.

Η επιστιμονική αλήθεια: Οποιοδήποτε υγρό περαν από το μητρικό γάλα όχι μόνο δεν είναι απαρέτητο αλλά και βλάπτει. Οι ποσότητες αυτές αφαιρούν από τη παραγωγή γάλακτος της μητέρας, εμποδίζουν την εδραίωση του θηλασμού. Το τσάι προκαλει διούρηση εμποδιζει την απορρόφηση του σιδήρου και δεν ασκει καμία θετική επίδραση στους κολικούς.

8. Μη θηλάζεις το παιδί σου το βράδυ ώστε να εξκουραστείς.

Η επιστιμονική αλήθεια: Ο θηλασμός την νύχτα είαν τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό εντελώς απαραίτητος για την εδραιωση της γαλουχίας. Οι ορμόνες της γαλουχίας βρίσκονται τότε στα ύψη. το μωρό τρώει πίο ήρεμα και συνεχίζει τον τακτικό ερεθυσμό του στήθους αυξάνοντας έτσι την παραγωγή γάλακτος. Πρόσφατε έρευνες δείχνουν ότι οι γυνακες που θηλάζουν επιτυχώς τα παιδιά τους δεν κουράζονται περισσότερο από εκείνες που δίνουν μπουκάλι. Αντίθετα η προετοιμασια των μπιμπερό είναι εκείνη που είναι χρονοβόρα και επίπονη.

9. Να τηρήται μια συγκεκριμένη περιοριστική διατροφή αν θέλεις να θηλάσεις.

Η επιστιμονική αλήθεια: Δεν είναι απαραίτητος κανένας ιδιαιτερός περιορισμός στη διατροφή της λεχώνας. Οι οδηγίες αυτές προσθέτουν δυσκολίες στην ζωή της χωρίς λόγο. Η αλήθεια είναι ότι ένα μωρό που θηλάζει μια μητέρα η οποία δεν έχει και την τέλεια διατροφή είναι πιο πιθανο να είναι υγιές σε συγκρισή με εκείνο που πίνει μπιμπερό από την μαμά του. Μια φυσιολογική ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία είναι το μόνο που χρειάζεται. Οι σούπες, τα άνοστα, η αποφυγή ενός τεράστιου κατάλόγου συγκεκριμένων τροφίμων δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

10. Αν πονέσουν οι θηλές σου πρέπει να διακόψεις το θηλασμό.

Η επιστιμονική αλήθεια: Τις περισσότερες φορές οι θηλές πληγώνονται λόγω κακής στάσης τοποθέτησης και σύλληψης του στήθους από το μωρό. Η λύση στα προβλήματα αυτά είναι να βελτιώσουμε την τεχνική θηλασμού , να λαβουμέ οδηγίες από ειδικό για την αντιμετώπιση του πόνου με συνέχιση παράλληλα του θηλασμού όχι να τον σταματήσουμε με την πρώτη δυσκολία.



11. Μετά την έξοδο από το μαιευτήριο δες κάποιον επαγκελματία υγείας στις 40 ημέρες από την γέννηση του παιδιού.

Η επιστιμονική αλήθεια: Η Αμερικανική Ακαδιμία Παιδιατρικής συστήνη επίσκεψη της λεχώνας από ειδικό μέσα στις πρώτες 2-3 μέρες από την εξοδό της από το μαιευτήριο. Η υποστήριξη της πρέπει να συνεχιστεί κατά τις πρώτες εβδομάδες της γαλουχίας με τουλάχιστον άλλες μια με τρεις επισκέψεις ανάλογα με τα προβλήματα που προκείπτουν. Πολλές γυναίκεες παλεύουν να δαιτηρήσουν την γαλουχία  στο σπίτι μέσα σε περιβάλλον μη υποστηρικτικό και χωρίς να έχουν λάβει σωστές οδηγίες. Αρκετές από αυτές δυστηχώς έχουν καταλήξει στο μπιμπερό όταν φτάνουν για πρώτη φορά στην πόρτα του παιδιάτρου σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού.

12. Αν το μωρό δεν πέρνει ικανοποιητικά βάρος πρέπει να του δώσεις συμπλήρωμα ξένου γάλακτος.

Η επιστιμονική αλήθεια: Πολλές φορέ επαγκελματίες υγείας τρομοκρατούν τη λεχώνα για το βάρος του μωρού της χωρις να υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα. Άλλες φορές πάλι υπάρχει πρόβλημα όμως καταφέυγουν εύκολα και αμέσως στην λύση του ξένου γάλακτος χωρίς προηγούμενα να δωθούν οδηγίες για αποτελσματικότερο θηλασμό, χρήση θήλαστρου από τη λεχώνα κα.

13. Σταματήσε να θηλάζεις το παιδί αν χρειάζεται να πάρεις κάποιπ φάρμακο.(παυσίπονο ή αντιβίωση)

Η επιστιμονική αλήθεια: Αυτή η οδηγία είναι 9 στις 10 φορές λανθασμενη. Υπάρχει πολυ  μεγάλη άγνοια των επαγγελματιων υγείας σχετικά με το θέμα γιαυτό η μητέρα πρέπει να συμβουλεύταο ειδικό γαλουχίας οπότε κάποιος της απογορεύει το θηλασμό του παιδιού της επειδή εκείνη παίρνει κάποιο φάρμακο. Η αλήθεια είναι ότι τασ υνηθή φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό υπάρχουν ελάχιστα φάρμακα που πραγματικά βλάπτουν το παιδί μέσα απο το μητρικό γάλα. Η αλήθεια είναι τέλος ότι το μωρό κινδυνεύει συνήθως πολύ περισσότερο απο το μη θηλασμό παρά απο την απειροελάχιστη δόση κάποιου φαρμάκου.



14. Μη θηλάζεις μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού δεν του προσφέρεις τίποτα.

Η επιστιμονική αλήθεια: Κάθε μέρα θηλασμού παραπάνω είναι κέρδος για το μωρό και τη μητέρα. Όλοι οιδιεθνεις οργανισμοί δαιβεβαιώνουν ότι ο θηλασμός έχει μεγάλη αία και μετά τους έξι μήνες  της ζωής του μωρού εν΄ψ συστήνουν την συνέχιση της γαλουχίας για τουλάχιστον 2 χρόνια χωρίς ανώτερο όρια για όσο θέλουν μητέρα και παιδί.