Πώς να θηλάσετε το μωρό σας σωστά?


Ο θηλασμός είναι μια τεχνική που καλείστε να μάθετε μαζί  με το μωρό σας. Δεν είανι δύσκολός ωστόσο χρειάζεται αρκετή πρακτική εξάσκηση. Αν μάθετε να το κάνετε σωστά το μωρό σας θα είναι ικανοποιημένο και ευχαριστημένο κι εσείς δεν θα υποφέρετε από πληγωμένες θηλές ή άλλα προβλήματα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές βασικές οδηγίες για να επιτύχετε έναν αποτελεσματικό και άνετο μητρικό θηλασμό και 6 θέσεις ανάμεσα στις οποίες μητέρα και βρέφος διαλέγουν την στάση που τους βολεύει καλύτερα.

Γενικά:

1.Το βρέφος είναι έτοιμο  να θηλάσει όταν κοιμάται ελαφριά ή όταν έχει μόλις ξυπνήσει. Όταν το βρέφος κλαίει έντονα θα πρέπει η μαμά πρώτα να το ησυχάσει και μετά να το βάλει στο στήθος.

2.Η μητέρα κάθετε σε μια αναπαυτική θέση υποστηρίζοντας την πλάτη της χωρίς να γέρνει προς το βρέφος. Στη συνέχεια υποστηρίζει το κεφάλι του νεογνού την από τον αυχένα του και κατευθύνει το νεογνό προς το στήθος της.

Σωστή τοποθέτηση κατά το θηλασμό:

1.φέρνετε το μωρό προς το στήθος και όχι το στήθος προς το μωρό

2.το σαγόνι του πρέπει να ακουμπάει στο στήθος σας και η μύτη του θα πρέπει να είναι ελεύθερη.

3.Η θηλή πρέπει να είναι στραμμένη προς τον ουρανίσκο του μωρού.

4. Η γλώσσα του θα είναι κάτω από την θηλή

5. Τα χείλη του να είναι γυρισμένα προς τα έξω

6. Οι θηλαστικές κινήσεις θα είναι στην αρχή γρηγορότερες και μετά πιο μακριές και αργές με σύντομες παύσεις ενδιάμεσα.

7. Θα πρέπει να ακούτε το μωρό σας να καταπίνει και να μην πονάτε.



ΘΕΣΕΙΣ  ΘΗΛΑΣΜΟΥ:

Δεν υπάρχει σωστή και λάθος θέση στην θηλασμό.

1. Θέση αγκαλίας ή κλασική θέση : Είναι η θέση που συνήθως επιλέγουν οι μητέρες. Στην θέση αυτή το κεφάλι του βρέφους υποστηρίζεται από το μπράτσο της μητέρας του.

2. Θέση πλαϊνή : Το βρέφος βρίσκεται κάτω από το βραχίονα της μητέρας του σε πλαϊνή θέση . Η θέση αυτή μπορεί να διευκολύνει τις μητέρες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή ή έχουν μεγάλους μαστούς.

3. Ξαπλωμένη θέση :  Είναι πιθανά κατάλληλη για τις πρώτες μέρες που οι μητέρες δυσκολεύονται να καθίσουν σε πιο όρθια θέση με την προϋπόθεση ότι μπορούν να αναγνωρίσουν τα λάθη στο πιάσιμο της θηλής. Είναι ιδανική για τα νυχτερινά ταϊσματα.

4. Θέση αναστροφής αγκαλιάς : Είναι προτεινόμενη θέση για πρωτοτόκες μητέρες διότι το κεφάλι του βρέφους είναι καλά υποστηριζόμενο από το χέρι της μητέρας του και ευκόλα καθοδηγείται.

5. Φυσική στάση θηλασμού : Πρόκειται για θηλασμό σε ημικαθιστή στάση με το νεογέννητο να βρίσκεται στο ύψος του θώρακα ενώ τοποθετείται κατά μήκος του σώματος της μητέρας του.


6. Θέση θηλασμού για δίδυμα : Οι μητέρες που θηλάζουν δίδυμα συνήθως χρησιμοποιούν ένα μαξιλάρι κάτω από τα μωρά τους ενώ υποστηρίζουν απαλά με τα χέρια τους τις πλάτες και τον αυχένα των βρεφών τους. Όταν μια μητέρα θηλάζει τα δίδυμα της ταυτόχρονα ουσιαστικά κρατά το καθένα από αυτά σε θέση rugby.