Επικοινωνήστε με το μωρό σας με τις 5 αισθήσεις!!!


Αναρωτιέστε, γιατί κάποιες μαμάδες κατορθώνουν να επικοινωνούν με τα μωράκια τους, απο τους πρώτους κιόλας μήνες ενώ εσείς δεν τα καταφέρνετε;
Παρόλο που προσφέρετε απλόχερα αγάπη και φροντίδα, δεν έχετε βρει ακόμα κώδικες επικοινωνίας με το μωρό και αυτό σας στενοχωρεί. Δεν υπάρχει λόγος όμως, γιατί απλά οι μαμάδες που τα καταφέρνουν,  δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να μεταφέρουν μια πληροφορία στο μωρό τους.
1.Η αίσθηση της γεύσης
Η δουλειά σας εδώ είναι πολύ εύκολη. Η αίσθηση της γεύσης διεγείρεται με κάθε γεύμα, είτε θηλάζοντας είτε με μπιμπερό. Προσπαθήστε να θηλάσετε όσο περισσότερο μπορείτε, καθώς τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι τεράστια αλλά και η σχέση που δημιουργείτε ανάμεσα σε μητέρα και μωρό είναι μοναδική.
Σύντομα θα ανακαλύψετε πως τα μωράκια, θέλουν να εξερευνούν τα πάντα με όλες τους τις αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της γεύσης. Για αυτό το λόγο, ό,τι πιάνουν θα καταλήγει στο στόμα τους. Να προσπαθείτε να μην τα αποθαρρύνετε  και να μην τα αποτρέπετε με “‘έντονο” ύφος, εκτός εάν πρόκειται για κάτι που μπορεί να τα βλάψει.

2.Η αίσθηση της όσφρησης
Η μυρωδιά σας είναι και αυτή που καθησυχάζει το μωρό σας όταν το παίρνετε αγκαλιά. Η αίσθηση της όσφρησης είναι αρκετά αναπτυγμένη στα μωρά και έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν μυρωδιές με δραστηριότητες.
Το άρωμα του σαπουνιού όταν κάνετε μπάνιο, το άρωμα στην κουζίνα όταν μαγειρεύετε, η μυρωδιά του σκύλου ή της γάτας που τυχόν έχετε και φυσικά η μυρωδιά του μητρικού γάλακτος. Φροντίστε να γεμίσετε το μωρό σας με όμορφες μυρωδιές όλα αυτά γιατί έτσι θα αγαπήσει το περιβάλλον γύρω του και θα δημιουργήσει αναμνήσεις. Οι μυρωδιές ξυπνούν τις πιο γλυκιές αναμνήσεις.
3.Η αίσθηση της όρασης
Η αίσθηση της όρασης μπορεί να λειτουργήσει με πολλούς τρόπους υπέρ σας. Τα μωρά από τις 6 εβδομάδες και μετά που μπορούν να ξεχωρίσουν χρώματα, μαθαίνουν στην ουσία μέσα από αυτά που βλέπουν.
Αρχικά, φροντίστε το δωμάτιο του να έχει έντονα χρώματα γιατί στα μωράκια αρέσουν οι χρωματικές αντιθέσεις. Μη γεμίσετε το δωμάτιο με αντικείμενα και πολλά παιχνίδια, γιατί θα του προκαλέσουν σύγχυση και υπερδιέργεση.
Επιλέξτε όσα προσφέρουν υγιή οπτικά ερεθίσματα, όπως παιχνίδια μόμπιλ ή γενικά κινούμενα αντικείμενα, καθρέπτες, πάνινα βιβλία και φυσικά το πρόσωπό σας. Κοιτάξτε το μωρό σας στα μάτια. Εκείνο λατρεύει να επεξεργάζεται τα χαρακτηριστικά σας. Όση περισσότερη ώρα περνάτε εσείς και τα κοντινά πρόσωπα σας σε στενή επαφή μαζί του, τόσο το καλύτερο. Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε και να είστε εκφραστικοί!

4.Η αίσθηση της ακοής
Η ακοή είναι μία από τις βασικότερες αίσθησεις για να μάθουν τα μωρά τον κόσμο. Μέσω της ακοής, μαθαίνουν τη γλώσσα, τους ρυθμούς, τον κίνδυνο αλλά και τα συναισθήματα.
Ο πιο σημαντικός ήχος που θα ακούσουνε σε αυτή την τρυφερή ηλικία, είναι η δική σας φωνή. Πρέπει να τους μιλάτε όσο το δυνατόν περισσότερο, να τους τραγουδάτε, να τους λέτε νανουρίσματα και να επαναλαμβάνετε τις αντιδράσεις τους.
Να φροντίσετε να ακούγεται μουσική στο σπίτι και να είστε προσεκτικοί με τους ήχους καθώς θα πρέπει να είνει ήπιοι και απαλοί. Προμηθευτείτε μουσικά κουτιά και παιχνίδια που λειτουργούν με μουσική και αφήστε το παιδί ελεύθερο να αντιδράσει σε διαφορετικά ακούσματα.
5.Η αίσθηση της αφής
Η αφή είναι το κύριο εργαλείο που έχει το μωρό για να μάθει τον κόσμο. Αφήστε το να “αγγίξει” τα πράγματα γύρω τους και να αισθανθεί την υφή τους.  Ενδεικτικά, βάλτε το χεράκι του σε διαφορετικά υφάσματα για να καταλάβει τη διαφορά  (π.χ. σατέν, βελούδο, βαμβακερό). Αν δεν το κάνετε με υφάσματα, μπορείτε να έχετε διαφορετικού είδους παιχνίδια όπως ξύλινα, μάλλινα κουκλάκια, μεταλλικά ή πλαστικά.
Αλλά η αφή είναι και το βασικό συναίσθημά του, η απόλαυση του. Κάθε φορά που το αγγίζετε για να το ντύσετε, για να το κάνετε μπάνιο αλλά κυρίως να το χαϊδέψετε, του στέλνετε μηνύματα στοργής και αγάπης. Το χάδι και η αγκαλιά είναι το φάρμακο του! Μην σταματάτε να αγκαλιάζετε και να αγγίζετε το μωρό σας, ακόμα και όταν μεγαλώσει και αντιστέκεται!
 Νέες μαμάδες, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα μωράκια χρειάζονται εκπαίδευση για να επικοινωνήσουν μαζί σας.  Χρειάζονται ενθάρρυνση για να εκφράσουν αυτό που νιώθουν και σκέφτονται. Με αυτό τον τρόπο, μπαίνουν οι βάσεις για την κοινωνική αλλά και τη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Μαθαίνοντας να επικοινωνούν μαζί σας, μαθαίνουν να επικοινωνούν  με όλο τον κόσμο!