Τι λάθη κάνουν οι γονείς που προσπαθούν να είναι "σωστοι"???


Δεν υπάρχει “σχολή” για το πώς γίνεσαι σωστός γονέας, ούτε θεωρητική εκπαίδευση για αυτό. Από την στιγμή που αποκτάς παιδιά, δοκιμάζεις και δοκιμάζεσαι καθημερινά στην πράξη.
Υπάρχουν, βέβαια, μερικά λάθη ή/και “υπερβολικές” συμπεριφορές που κάθε γονέας μπορεί να προσέξει:

1. Η υπερβολική επιβράβευση

Οπωσδήποτε η επιβράβευση είναι μέρος της σωστής διαπαιδαγώγησης και της απαραίτητης ενθάρρυνσης του παιδιού, αρκεί να ασκείται με μέτρο και λογικά κριτήρια. Δεν φαίνεται λογικό για παράδειγμα αν επιβραβεύουμε ένα παιδί για την παραμικρή κίνηση που κάνει.

2. Η ακύρωση των αρνητικών συναισθημάτων

Όταν το παιδί στεναχωριέται η πρώτη μας κίνηση ενστικτωδώς είναι να κάνουμε ό,τι παιρνά από το χέρι μας για να μην νιώθει άσχημα. Πολλές φορές όμως ένα παιδί έχει ανάγκη να βιώσει και να μιλήσει για τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει πριν το ξεπεράσει. Έτσι, είναι καλύτερο να μην “κουκουλώσουμε” την αρνητική κατάσταση πιέζοντας το παιδί να αισθανθεί “καλά” με το ζόρι.

3. Οι τσακωμοί μπροστά στα παιδιά

Όταν οι γονείς τσακώνονται μπροστά στα παιδιά, τους δημιουργείται άγχος και ταραχή. Οι φωνές και η βία είναι απαράδεκτες και μη αποδεκτές καταστάσεις, αλλά ακόμη και η ψυχολογική βια που ασκείται από διαλόγους γεμάτους “λεκτική” ένταση είναι ικανή να βλάψει σοβαρά τα παιδιά. Αντίθετα, η προσπάθειες για συζήτηση και λύση των προβλημάτων, αλλά και η καλή διάθεση των γονέων προς αυτή την κατεύθυνση, δίνει στα παιδιά μια άλλη οπτική και είναι εξαιρετικό εφόδιο για την μετέπειτα πορεία τους.




4. Το υπερφορτωμένο πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η καλλιέργεια ταλέντων είναι υπέροχες και χρήσιμες διαδικασίες αρκεί να συμβαίνουν χωρίς πίεση. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που αγχώνονται να προλάβουν τις πολλές, εξωσχολικές δραστηριότητες (μαζί με αυτά και οι ταλαίπωροι γονείς που τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ) και απομακρύνονται από το στόχο, δηλαδή την απόλαυση που τους χαρίζει η κάθε μια από αυτές.
Στόχος είναι το παιδί να απολαμβάνει τις δραστηριότητες και να ανακαλύψει αυτές που εκφράζουν το καλύτερο κομμάτι του εαυτού του.

5. Να ακυρώνεις τους κανόνες

Η φράση “δάσκαλε που δίδασκες…” βρίσκει συχνά εφαρμογή στις σχέσεις γονέων-παιδιών. Αν θέλουμε το παιδί μας να ακολουθήσει υγιεινές διατροφικές συνήθεις, να πλένει τα δόντια του, να μιλά ευγενικά, κα πρέπει να τα βλέπει να υλοποιούνται πρώτα από το ‘πρότυπό του. Και το πρότυπό του είναι ο γονέας του.

6. Να πιστεύεις ότι έχεις τον απόλυτο έλεγχο

Τα παιδιά σε “δοκιμάζουν” καθημερινά και δεν είναι λίγες οι φορές που σε “βγάζουν από τα ρούχα σου”. Όσο και να προσπαθείς πάντα υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που θα ξεπεράσουν τα όρια της αντοχής σου, της κούρασής σου, της υπομονής σου.



Για αυτό κανένας γονέας δεν μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο απέναντι στα παιδιά του, αλλά μπορεί να προσπαθεί καθημερινά για αυτό.