ΕΛΙΕΣ: Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

    


 

    Πολλοί από εσάς δεν καταναλώνετε βρώσιμες ελιές διότι υποτιμάτε την θρεπτική τους αξία και τα οφέλει της στον αθρώπινο οργανισμό.

    Για αυτό τον λόγο αποφασήσα να συντάξω αυτό το άρθρο για εσάς ετσί ώστε να σας δείξω τα οφέλη που μπορείτε να έχετε από την βρώση της ελίας.

     Μπορουμε να βρούμε στο εμπόριο πολλά είδη βρώσιμης ελιάς εγω θα σας αναφέρω λίγα. Έχουμε τις ελιές καλαμών συνήθως είναι στο ξύδι, τσακιστές ελιές με λεμόνι συνηθώς κάνουμε τις κορονεϊκες, ελιές θρούμπες, σταφυδοελίες μαυρες ελιές στην άλμη κτλ.

  1. Είναι νόστιμες
  2. Έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν την χοληστερίνη.
  3. Μειώνει την αρτιριακή πίεση
  4. Μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο γεύμα φροήτου ή λαχανικού
  5. Επίσεις μπορεί να καταναλωθεί λίγο πριν από το γεύμα ετσί ώστε να μείωσει την όρεξη μας. Αυτό οφείλεται στα λιπαρά οξέα που περιέχουν και επιβραδύνουν την πέψη λόγο ότι στελνουν στον εγκέφαλο σήμα κορεσμού.

  6. Με την κατανάλωση τους βοηθάει τον οργανισμό στην παραγωγή αδιπονεκτίνης η οποία είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το επιπεδο γλυκόζης και στον καταβολισμό των λιπαρών οξεων. Η αδιπονεκτινη έχει την ιδιότητα να βελτιώνη την ευαισθησία του συκωτιού στην ινσουλίνη και λειτουργεί αντιστρόφος ανάλογα των επιπέδων ινσουλίνης και λεπτίνης , επίσεις αλληλοεπιδράει με τις στεροειδείς ορμόνες, Η ορμόνη αυτή εκρίνεται από τον λιπώδη ιστό στην κυκλοφορία του αίματος. Η ποσότητας αυτης της ορμόνης συνδέεται με το ποσοστό του σωματικόυ λίπους στα ενήλικα άτομα.
  7. Αυξάνει την γονιμότητα και είναι αφροδισιακό. 
  8. Οι ελιές περίεχουν ελαϊκο οξύ το οποίο συμβάλει στην μείωση των καρδιακών παθήσεων, το διαβήτη , την παχυσαρκια και την υπέρταση.
  9. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και βοηθάει σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
  10. Έχει αντιοξειδοτικές ιδιότητες
  11. Βοηθάει στην μείωση του κινδύνου να εμφανιστούν κάποιων ασθενιών
  12. Είναι αντικαρκινικό

  13. Βοηθάει στην προλήψη της πήξης του αίματος που προκαλεί θρομβόσεις του αιματος.
  14. Συμβάλει κατά της αναιμίας
  15. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού 
  16. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε , περιέχει νάτριο , σίδηρο, φωσφορό, ιώδιο και πολλά αμινοξέα που είναι απαραιτητα για την υγεία μας.

Λιαπάκη Ρία
Τεχνολόγος Γεωπόνος

Πηγές:
https://www.onmed.gr/ygeia/story/382505/elaiko-oxy-ta-ofeli-toy-gia-tin-ygeia-vinteo?fbclid=IwAR00RbdK1pGsZmQuWv8ELCq73Z3nGKwtS5n7-aR8Seifg0tIOrGZ8XPNteA

http://www.analysi.gr/el/departments/hormonological/1662-adiponectin?fbclid=IwAR3yflp-ewS7UZtnYknXL4tJJQTJlu5XAuSB_ddoF6E6-jfrOCrz54N4KkE

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/gnoriste-ormones-sxetizontai-kausi-lipous/?fbclid=IwAR3NM21ph0Ktuc8hm5svQUGdCfnLTAKn_MC4MC5klpbVLjiIbJBagn5SfsE

https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/27284?fbclid=IwAR1CO-8tr4Q-UkDnnXChzr_MOOr4ch6CotCaDs6cwNJswbB_K0rHRcdCq9E