ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ ΕΝΑ ΒΟΤΑΝΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ


Βοτανικά χαρακτηριστικά της εχινακείας

     Η εχινάκεια είναι ένα ποώδη πλυετές φυτό μεγεθους από 50-120 cm της οικογένειας Asteraceae εμφανίζεται σε πολλά χρώματα το μόβ χρώμα είναι συνήθως το άγριο υπάρχουν 9 είδη τα 3 απο αυτά έχουν φαρμακευτικό ενδιαφέρον η Echinacea purpurae, η Echinacea angustofolia και η Echinacea pallida. Περισσότερο έχει μελετηθεί Echinacea purpurae. Έχει μεγάλη σημασία από τα αρχαία χρόνια είναι ένα ιθαγενής φυτό στην Βόρια Αμερική και ανάλογά με το κλίμα ανθίζει από την άνοιξη εώς το καλοκαίρι είναι ερμαφρόδιτα και η επικονίαση γίνετε με τις πεταλούδες και τις μέλισσες. 
    Ευδοκιμεί σε αμμώδη και αργυλώδη εδάφη καλά στραγγιζόμενα και δεν επιρεάζετε από το pH του εδάφους. Το όνομα της το πήρε από την Αρχαία Ελληνική λέξη ἐχῖνος, που σημαίνει σκατζόχοιρος, λόγω του ακανθώδη κεντρικού δίσκου της. Τα φύλλα της είναι στενάμε οβάλ σχήμα και οδοντωτά, τραχή ευθύ στέλεχος που χωρίζεται προς τα πάνω σχηματίζοντας τις ταξιανθίεςμε την μορφή καλαθιών με διάμετρο εώς 15 cm. Τα άνθη έχουν ρόζ , μοβ χρώμα και τα εσωτερικά σωλινοειδή άνθη εχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή καστανο.

Οι τύπη της Echinacea είναι αυτοί ας πούμε μερικά λόγια για αυτούς:
  1. Echinacea purpurea. Η καλλιέργεια από σπόρους αυτού του είδους γίνεται σπάνια. Διαφέρει από άλλες ποικιλίες του λουλουδιού σε έναν αρκετά μεγάλο μπουμπούκι, η διάμετρος του οποίου φτάνει τα 12 εκ. Τα μωβ πέταλα στέφονται με έναν μεγάλο καφέ, θόλο σε σχήμα πυρήνα. Στην άγρια \u200b\u200bφύση, η Echinacea βρίσκεται κυρίως σε βραχώδεις λόφους, δάση και ερημικές περιοχές με κυρίως ασβεστολιθικά εδάφη. Ένα ενδιαφέρον χρώμα μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας στον κήπο.
  2. Το Cranberry Cupcake είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λουλούδια echinacea. Μικρά ευαίσθητα μοβ πέταλα πλαισιώνουν έναν τεράστιο και πλούσιο πυρήνα, που αποτελείται από εκατοντάδες μικρές γλώσσες. Η εντυπωσιακή ανθοφορία αυτού του τύπου εχινάκειας το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τη διακόσμηση παρτέρια στον κήπο.
  3. Η ποικιλία King. Αυτή η ποικιλία ονομάστηκε βασιλική για έναν λόγο. Το ύψος των στελεχών φυτών αυτού του τύπου εχινάκειας φτάνει τα 2 μέτρα. Ωστόσο, αυτή η ποικιλία έχει κερδίσει τη δημοτικότητά της όχι από το μήκος του στελέχους, αλλά από τα μεγάλα όμορφα λουλούδια της. Κόκκινο-ροζ λεπτή ταξιανθία με μικρά πέταλα και μια τεράστια καρδιά διαμέτρου 15 cm.
  4. Η ποικιλία White Swan, του οποίου το όνομα σημαίνει "White Swan", μοιάζει πολύ με ένα χαμομήλι. Αυτά τα λουλούδια έχουν έντονο λευκό χρώμα, το οποίο φαίνεται πολύ εντυπωσιακό σε μια προσωπική πλοκή.
  5. Ιντιάκα. Μια ποικιλία λουλουδιών με ενδιαφέροντα μακρόχρωμα πέταλα σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: από ανοιχτό ροζ έως ανοιχτό καφέ.
  6. Το Magnus είναι μια από τις πιο όμορφες ποικιλίες εχινάκειας. Με σχετικά χαμηλό ύψος λουλουδιών, έως 1 m, διακρίνεται από έναν πολύ όμορφο μπουμπούκι με ανοιχτό ροζ χρώμα των πετάλων και ανοιχτό καφέ καρδιά. Ο Magnus ανθίζει από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ευχαριστώντας τους ιδιοκτήτες του infield με την ομορφιά του.


    Φαρμακευτική ιδιότητα της Echinacea

    Η Echinacea είναι ενά ακόμα δώρο της φύσης για τον ανθρώπο είναι πολύ γνωστη για τις θεραπευτικες ιδιότητες της. Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται στις φαινόλες που έχει όπου δρουν αντιοξειδωτικά και είναι πολύ αποτελεσματικές στην διατήρηση της κάλης υγέιας του ανθρώπινου οργανισμού. Εκτός των φαινολών περιέχει πολυσακχαρίτες, πολύτιμα αιθέρια έλαια, τανίνες, οργανικά οξέα,  αλκαλοειδή, γλυκοζίτες, ρητίνες ένζυμα, φλαβονοειδή, φυτοστερόλες, σαπωνίνε,  βιταμίνες A, E, C, εχινολόνη, καφεϊκό οξύ, αλκυλαμίδια, φλαβονοειδή, σελήνιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο, κοβαλτίο, άργυρο, κάλιο και ψευδάργυρο. Τα συστατικά της εχινάκειας στο σύνολο τους είναι υπέυθυνα για την αποτελεσματηκότητα της δράσης της.
    Κάθε μέρος του φυτού αυτού, από τις ρίζες μέχρι τα πέταλα του λουλουδιού του, είναι πλούσιο σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, μάς λέει η Ζαφειρένια Παπαζαφειρίου, Φαρμακοποιός MSc στη Φυτοθεραπεία.ως φάρμακο για τα τσιμπήματα των φιδιών, τους κολικούς και άλλες μολύνσεις, συνέχισε να υπάρχει ως βασικό στοιχείο ευεξίας μέχρι την εμφάνιση των αντιβιοτικών.

  • Τονώνει το ανοσοποιητικο συστημα διεγείροντας την παραγωγή κυτοκινών συμπεριλαμβανομενου της ιντερλευκίνης (IL) 1, IL-10 και του TNF-a
  • Αντιικέςιδιότητες οι οποίες ενδεχομένως οφείλονται στην ενεργοποιήση των Τ-λεμφοκυτταάρων και φαίνεται να  αυξάνουν την αντισταση σε ιούς όπως τον έρπη
  • Αντιμυκητιακές και ανριβακτηριακές ιδιότητες αναφέρεται ότι δρα ενάντια σε κάποια στελέχη ζυμομύκητων όπως Saccharomyces cerevisiae και Candida albicans και σε βακτύρια όπως Escherichia coli, Proteus mirabillis, Pseudomonaw aeruginosa και Staphylococcus aureus.
  • Αντιφλεγμονώδες ιδιότητες με την τακτική χρήση της εχινάκειας μπορεί να  ανακουφηστήεί κάποιους τύπους φλεγμονών των ματίων και των ούλων. Το γεγονός ότι η συγκέντρωση των χημικών συστατικών τις εχινάκειας διαφέρει σημαντικά ανάλογα το είδος την εχινάκειας και το τμήμα τού φυτού που χρησιμοποιήται 
  • Ο χυμός που μπορούμε να λάβουμε από της φρέσκες ταξιανθίες επιτυνχάνει την επούλωση των πλη.ών δημιουργόντας γρηγορότερη θρώμβοση του αίματος στην πληγή με αποτεέσμά την γρηγορότερη επούλωση της.
  • Αντιοξειδωτικό. Χάρη στο σελήνιο, μια ομάδα βιταμινών Β και Γ, η εχινάκεια είναι ικανή να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και να τις απομακρύνει από το σώμα, γεγονός που αποτρέπει τον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση του σώματος.
  • Η εχινακοσίδη είναι ένα συστατικό του βοτάνου, που τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της πιθανής συσχέτισης με της αντικαρκινικης δράσης. Συγκεκριμένα ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι εμποδίζει την λειτουργεία ενός ενζύμου που σχετίζεται με την καταστροφή του DNA, όσο και με απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Μεγάλες προσδοκίες φαινετεια να δημιουργούνται, ώστε στο μέλλον να χρησιμοποιείται ως μέρος μιας αντικαρκινικης θεραπείας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΙΝΑΚΕΙΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ.



Που συνηστάτε η χρήση της Echinacea
  1. Κρυολογήματα, SARS, γρίπη (θεραπεία και πρόληψη).
  2. Φλεγμονώδεις διεργασίες στη βλεννογόνο μεμβράνη της ρινικής, στοματικής κοιλότητας, του λαιμού.
  3. Φλεγμονώδεις διεργασίες στη βλεννογόνο μεμβράνη της ρινικής, στοματικής κοιλότητας, του λαιμού.
  4. Αναπνευστικές ασθένειες.
  5. Στομαχικο Ελκος.
  6. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  7. Εξωτερικά: δερματίτιδα, τροφικά έλκη, εγκαύματα, πληγές, βράσιμο, έκζεμα, τσιμπήματα εντόμων, ψωρίαση
Που δεν συνηστάτε η χρήση της Echinacea
  1. Αυτοάνοσο νόσημα.
  2. AIDS.
  3. Φυματίωση.
  4. Σκλήρυνση κατά πλάκας.
  5. Λευχαιμία και λευχαιμία.
  6. Ατομική ευαισθησία στο γρασίδι.
  7. Εγκυμοσύνη και γαλουχία
  8. Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν περιορισμένες δόσεις.
  9. Παιδιά κάτω των 12 ετών.
    Η Echinacea μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για άτομα με ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος. Το φάρμακο μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες μεταβολές του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή. Ωστόσο, ορισμένοι περιορισμοί (π.χ. εγκυμοσύνη, γαλουχία, ηλικία) εισάγονται λόγω της έλλειψης κλινικών δοκιμών. Η βλάβη της εχινάκειας δεν έχει αποδειχθεί σε αυτήν την περίπτωση, αλλά τα οφέλη δεν έχουν επιβεβαιωθεί κλινικά. Δεν βρέθηκαν τοξικά συστατικά στην εχινάκεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχουν παρενέργειες με τη μορφή αλλεργικής αντίδρασης στο γρασίδι. 
    Μερικές φορές υπάρχει μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος και μούδιασμα της γλώσσας μετά τη στοματική χορήγηση, λόγω της δράσης των ακόρεστων οξέων. Αλλά αυτό το σύμπτωμα εξαφανίζεται γρήγορα. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, τέτοιες εκδηλώσεις είναι πιθανές: ναυτία, έμετος, διάρροια, ζάλη, ρίγη, νευρική διέγερση. Σε αυτήν την περίπτωση, το φάρμακο πρέπει να διακοπεί αμέσως και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πότε χρειάζετε ο οργανισμός την εχινάκεια?

  • Εάν χρειάζεσαι μια καθημερινή και απολύτως ασφαλή ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου ρυθμίζοντας το φυσικά.
  • Εάν κουράστηκες να είσαι κρυωμένη πέρυσι καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, με μόνιμο συνάχι και βήχα και θέλεις να πετύχεις μακροχρόνια πρόληψη.
  • Εάν περνάς μια περίοδο αυξημένου στρες, νιώθεις κάπως κουρασμένη και πεσμένη αλλά δεν πρέπει με τίποτα να πέσεις στο κρεβάτι.
  • Εάν θέλεις να αντιμετωπίσεις τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος όπως ρίγη, καταρροή και πονόλαιμο, με 100% φυτικό και αποτελεσματικό τρόπο.
  • Εάν προτιμάς μια απολύτως φυσική προσέγγιση και αποφεύγεις τη χρήση φαρμάκων.


Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την χρήση της Echinacea 

    Η μέγιστη περίοδος χρήσης της είναι οι 8 εβδομάδες. Η λήψη εχινάκειας αντενδείκνυται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, αυτοάνοσα νοσήματα και ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως επίσης από ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, κυτοτοξικά και αντιρετροϊκά φάρμακα. Η λήψη εχινάκειας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό ενδείκνυται μόνο με ιατρική παρακολούθηση.
   Η υπερδοσολογία προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές και μειώνει την άμυνα του οργανισμού.
Υπάρχουν παρενέργειες
    Αν  και τα οφέλει της εχινάκειας για το κοινό κρυολόγημα είναι αβέβαια, οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι χαμηλοί. Η πιο συχνή ενεπιθύμητη παρενέργεια είναι κάποια στομαχική ενόχληση. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργικές δράσεις. Αν αυτό συμβεί μπορέι να εκδηλώσετε : Εξανθήματα, επιδείνωση τως συμπτωμάτων του άσθματος, αναφυλεξία.
     Ίσως να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για μια αλλεργεία αν είσαστε ήδη αλλεργικοι σε άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας Asteraceae ή Compocetae όπως τα χρυσάνθεμα, τους καντιφέδες, την αμβροσία, την διμορφοθήκη και την κοινή μαργαρίτα. Μπορεί να μην είναι ασφαλής και για ορισμένους που πέρνουν κάποια φάρμακα όπως φάρμακα για την καρδία, αντιμυκητιακά φάρμακα. Ο συνδιασμών αυτων τοων φαρμακών με την χρήση της εχινακειας μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη. 
    Αρκετοί ειδηκοί αναφέρουν ότι δεν πρέπει να γίνετε η χρήση της εχινάκειας περισσότερο απο 2 μήνες τον χρόνο αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το βότανο θα μπορούσε να προκαλέσι βλάβη μετά από αυτό το σημείο, οι γιατροί δεν γνωρίζουν αρκετά ακόμα για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια του.

Λιαπάκη Ρία
Τεχνολόγος Γεωπόνος


ΠΗΓΗ:
https://el.wikipedia.org
https://www.2happy.gr
https://www.infowoman.gr
https://www.vita4you.gr
https://www.doctorsformulas.com
https://medlabgr.blogspot.com
https://www.i-cure.gr
https://www.iatropedia.gr
https://www.webmb.com
https://www.eviol.ge
https://optolov.ru/el/vidy-komnatnyh-rastenijj/cvetok-ehinaceya-lechebnye-svoistva-vyrashchivanie-i-osobennosti.html
https://hkls.ru/el/dlya-novichka/poleznye-svoistva-ehinaceya-nastoika-ehinaceya-dlya-immuniteta-svoistva.html